Zitten

22 nov. '23
te gast
Feature 19290
Meditatief theaterexperiment met Peter De Graef

Zitten is een experiment waarin theatermaker Peter De Graef durft te grijpen naar zijn meest geliefde taal: die van het zwijgen en naar binnen kijken. Peter neemt zijn publiek mee in een anderhalf uur durend avontuur waarbij taal en stilte versmelten.

Samen in stilte zitten, zorgt voor een bevreemdend contrast van knusheid en onbehagen. We zijn het immers niet gewoon. Over het verzet heen wacht je echter een oase van thuiskomen. Confronterend en weldadig.

Zitten (in het theater) wordt een avontuurlijk reis naar binnen in de gemoedelijke context van een theaterzaal. Alleen en toch samen. Breng gerust een deken of kussen mee als dat veiliger voelt.

Peter De Graef maakt ons op vurige wijze warm om naar binnen te keren. Hij doet dit op speelse wijze om vervolgens daadwerkelijk met zijn publiek de stilte in te duiken in de veilige thuishaven die theater kan zijn. Peter weet als geen ander dat ‘zitten’ of ‘mediteren’ de meest avontuurlijke reis is die je maar kan ondernemen. Het binnenste is een vat vol verrassingen waar geen enkele theatertekst kan aan tippen. Het binnenste vraagt ook om zorg.

Zitten is een speels, eigenzinnig en zachtaardig pleidooi om naar binnen te keren.


Deel op
"Wie elke dag de tijd neemt om te zitten, onderhoudt zijn binnenste. Het is even gewoon en noodzakelijk als tandenpoetsen. Doen we het niet, dan wordt ons binnenste vuil, voelen we ons verward en wordt onze wereld troebel. Maar net als tandenpoetsen, is de dagelijkse gewoonte belangrijk. Dat lukt met vallen en opstaan, met geduld en vriendelijkheid."
Peter De Graef