Ensor est un fou

4 sep. '24 5 sep. '24
te gast
Feature 22192

Wie is die man? Ensor zelf? Hij doolt door het theater en gaat op zoek naar zijn maker. Hij spreekt wartaal. Hij wil weten wie hij is. Is hij oude adel, vergane glorie, of gewoon niemand?

Het is het verhaal van een onstuimige kunstenaar die, door niemand begrepen, zijn eigen weg volgt, wars van alle toegevingen. Om te eindigen als baron, als trofee. Achter het masker zit een man die zichzelf niet begrijpt.

Ensor est un fou is geen vertelling, geen biografie, geen documentaire. Het is een kunstwerk. Oostendenaar Dries Vanhegen schrijft, vertaalt, hertaalt en speelt Ensor. Oostendenaar Serge Feys componeert de muziek die live wordt uitgevoerd door een band.

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan een uniek kunstenaar, de Belgische grootmeester-vernieuwer, gamechanger, inspirator en... complexe persoonlijkheid. Wie is de man achter de maskers? James Ensor heeft geschilderd, getekend, geëtst, jazeker, maar heeft ook geschreven, muziek gecomponeerd, theaterdecors en kostuums ontworpen. Hij is meer dan alleen maar ‘de schilder van maskers en skeletten’. Artiest pur sang. Een totaalkunstenaar.

Op scène staan naast Dries Vanhegen (spel en piano) en Serge Feys (keyboards en accordeon) ook Bert Huysentruyt (drum - Gorki, tv- en theaterwerk) en Roeland Vandemoortele (elektrische en akoestische gitaar en banjo - Too Tangled, Eva De Roovere).


Deel op

Speeldata

Datum & Locatie Tickets
wo 4 sep. '24 20:00 De Expeditie (Gent) Tickets
do 5 sep. '24 20:00 De Expeditie (Gent) Tickets