Regent en regentes

28 sep. '22
Regent en regentes kurt van der elst

Eric De Volder overleed de nacht nadat zijn laatste productie in première ging, nu tien jaar geleden. Theatraler wordt het niet. Tenzij in zijn stukken. Zoals het onvolprezen Regent en regentes van nog eens tien jaar eerder. De anciens van Toneelgroep Ceremonia hernemen uitzonderlijk deze klassieker bij wijze van dubbele herdenking. En ook omdat ze er wreed veel goesting in hebben. Een buitenkans om een vintage De Volder in originele bezetting te zien.

Gebaseerd op een authentieke briefwisseling is Regent en regentes een pijnlijk oorlogsverhaal over een vrouw tussen twee mannen.

De tweede wereldoorlog woedt hevig. Toch slagen Albert Beirendonk en Carla Parmentier er in hun lerarenopleiding af te maken. Het stel jonge onderwijzers, verliefd sinds de schoolbanken, besluit pas te trouwen als de wereldbrand geblust is. Eerst moet ‘Albeir’ samen met zijn vriend René naar het front. Beir laat René beloven voor Carla te zorgen mocht hem iets overkomen. Die dure eed heeft grote gevolgen.

Eerbetoon aan regisseur Eric De Volder, naar aanleiding van zijn tienjarig overlijden.

Deel op
Alle facetten van de totaalkunstenaar De Volder komen in deze productie op magnifieke wijze tot uiting. Voeg de prima vertolkingen van zijn fetisj-acteurs Ineke Nijssen, Johan Knuts, Hendrik-Hein Van Doorn en Tom Vermeir daaraan toe, en een theaterpareltje is het resultaat.
De Morgen