Race

5 feb. '21 6 feb. '21
te gast
RACE
R A C E : 1. Snelheidswedstrijd. 2. Engels voor ‘ras’.

R A C E :

1. Snelheidswedstrijd.

2. Engels voor ‘ras’.

In tegenstelling tot bij planten en dieren, komen bij de mens nergens genetisch scherp te onderscheiden groepen voor. Biologisch gezien bestaat er binnen de Homo Sapiens slechts één ras: het menselijke.

Johan Dehollander, Aminata Demba, Aurelie Di Marino, Gorges Ocloo, Jeroen Van der Ven en Dirk Van Dijck onderzoeken in Race hoe ze zich kunnen verhouden tegenover de gelijknamige tekst van de toneelschrijver David Mamet. In dat stuk van Mamet nemen twee ervaren advocaten de verdediging op zich van een rijke en beroemde man die ervan beschuldigd wordt een jonge vrouw verkracht te hebben. En dan is er ook nog een jonge advocaat-stagiaire, die nog maar net met hen samenwerkt. We volgen deze vier personages in de voorbereiding van deze complexe zaak. Er staat veel op het spel, voor elk van hen op een andere manier

Deel op
Race draait om een verkrachtingszaak met een raciaal kantje, maar nog meer om framing en perceptie en vooral om het racisme en de blinde vlekken in ieder van ons. Race is een soms groteske, maar erg onderhoudende komedie met snijdende ondertoon die knap blootlegt hoe onze eigen ervaringen en achtergrond sterk onze oordelen kleuren.
Filip Tielens - De Standaard
Dehollander en Di Marino regisseren snedig en spannend in een minimalistische setting, hun personages nemen geen blad voor de mond en het dialoogtempo ligt zo hoog dat het soms neigt naar spoken word, ook dankzij de muzikale inbreng van Ocloo. Toch schuilt er een verrassende lichtheid in Race. Niet in de ironisering of minimalisering van het thema, eerder in een soort besef van komische hopeloosheid. Zie ons worstelen, wriemelen en er maar niet uitgeraken. Dehollander en Di Marino benaderen de complexe struggle niet met activistische onderwijsdrang of met paternalistisch-superieur hoofdschudden, maar met een opgewekt mededogen voor het beestje mens. En dat is verfrissend.
Evelyne Coussens - De Morgen

CREDITS

Toon meer Toon minder