INSPIRATIE VOOR JE LEESLIJST

OUR boeken inspiratie
Van 8 tot 12 september speelt Marijke Pinoy OUR(S)SONATE op de binnenkoer van meemoo (Vlaams instituut voor het archief) in Gent. We doken even in de boekenkast van Marijke om te horen welke boeken haar inspireerden voor het stuk.

Blanche en Marie

Per Olov Enquist

Blanche en Marie vertelt het verhaal van twee vrouwen (Blanche Wittmann en Marie Curie), hun carrière, hun vriendschap en de liefde. Een prachtige, aangrijpende en waargebeurde geschiedenis.

Waagstukken

Charlotte Van den Broeck

In Waagstukken presenteert Charlotte Van den Broeck, elegant laverend tussen beschouwing en vertelling, dertien teksten over tragische architecten. Het zijn de verhalen van bekende en vergeten bouwmeesters die zelfmoord pleegden op of in een door hen ontworpen gebouw, of omwille van dat gebouw.

Facing Gaia

Bruno Latour

De relatie tussen mens, natuur en wetenschap in de moderne tijd staat centraal in het werk van Bruno Latour. Met Facing Gaia zet Latour veertig jaar onderzoek en een groot intellectueel krediet op het spel om een nieuw paradigma te ontwerpen voor de ecologische mutatie die gaande is. Hij doet dat met behulp van de Gaia-hypothese.

De hemelse jager

Roberto Calasso

Calasso neemt ons mee van de Steentijd via Egypte, het oude Griekenland en de Turingmachine naar de kunstmatige intelligentie van onze tijd. Zo maakte hij verbanden zichtbaar die onze kijk op onze eigen tijd verhelderen. Want ooit was de mens een weerloos dier, opgejaagd door andere dieren. Tot hij jager werd...

Kairos

Joke Hermsen

In Kairos houdt Hermsen een hartstochtelijk pleidooi voor een meer bevlogen tijd. We kennen Chronos als de lineaire, meetbare tijd, maar we zijn Kairos als de god van 'het geschikte ogenblik' vergeten. Een zicht op nieuwe manieren van hoopvol denken, die ons kunnen inspireren om echt veranderingen op gang te brengen.

Croire aux fauves

Nastassja Martin

Croire aux fauves is een waanzinnig interessant boek van de Franse antropologe Nastassja Martin. Zij beschrijft hoe ze na haar confrontatie met een échte beer op een Russisch schiereiland een ‘miedka’ is geworden: half beer, half mens.

Dit en meer lekker leesvoer kun je vinden bij Paard van Troje. En die zijn ook open op zondag.

Gepubliceerd op 5 sep. '21  Deel op