DE ZOMER VAN... INEKE NIJSSEN

Zomer van Ineke portret
Spannende tijden voor Ineke Nijssen deze zomer. Tussen 3 en 5 augustus staat de langverwachte herneming van Regent en regentes op TAZ. En in augustus volgen er nog 3 andere producties. Eind september keert ze met Regent en regentes terug naar Gent. Heeft ze wel tijd en ruimte om op adem te komen?

“Ik heb een keidrukke zomer”, geeft Ineke mee net voor de start van de repetities met Regent en regentes. “Met Deschonecompanie heb ik De Barbier gemaakt. Heel intensief, want op amper 6 weken tijd boksten we de voorstelling in elkaar met een fantastische ploeg. Jef Hellemonts is een zalige tegenspeler en de Japanse sopraan Sawako Kayaki is heerlijk om mee te werken. We zijn in première gegaan op 27 juli tijdens TAZ. De Barbier speelt deze zomer nog op MoMeNT in Tongeren. En op 13 en 14 augustus doen we daar een marathon: De Barbier gevolgd door Le Nozze. Best wel spannend, want het is wel al een tijdje geleden dat we Le Nozze nog speelden. Maar het is het soort tekst die, eenmaal je hem in je hoofd gestampt hebt er niet meer uit gaat omdat jij zo partituurgericht en zeer muzikaal is. Daar kijk ik wel naar uit.”

“Nu ben ik volop bezig met Regent en regentes. Op 3 augustus spelen we de eerste van 5 voorstellingen in Oostende. Die zijn allemaal uitverkocht, maar gelukkig volgt er nog een reeks in Gent. Dat geeft de studenten van het RITCS, waar ik al 6 jaar grotesk personagewerk doceer, de kans om de voorstelling ook te zien. Door me zelf opnieuw zo te schminken, voelde ik plots een link met al die studenten van de voorbije 6 jaar,” lacht Ineke.

Wroeten in de grond

“Het eerste weekend van september ga ik ook In Memoriam opnieuw spelen, van Hanneke Pauwe. Dat is een locatieproject dat al heel lang meegaat. We spelen in Hasselt naar aanleiding van de 50e verjaardag van CCHa. We spelen bij valavond op een kerkhof, tussen de graven, en gaat over een gestorven kind: een tweeling waar een van de twee van gestorven is.”

“Best een zwaar thema”, geeft Ineke toe. “Maar er komen vaak mensen op af die het zelf hebben meegemaakt. Achteraf doen we een koffietafel, waar mensen je dan aanspreken. Best heftig, maar tegelijk voel je dat mensen het heel erg waarderen en dat het voor hen heel herkenbaar is.”

“De laatste 2 weken van augustus heb ik zelf vakantie. Dan ga ik met mijn kleinzoon naar ons huisje in Noord-Frankrijk. Hoe banaal klinkt dat”, lacht Ineke. “Sinds een jaar of vier hebben we een huisje daar en ik geniet ervan om in de tuin te wroeten. Hier in Gent heb ik geen tuin, maar daar heb ik een heel andere energie. Dat voelt echt aan als landen, als opladen.”

Het nieuwe seizoen

“En dan begint het seizoen weer, met vanalles op het programma,” blikt Ineke vooruit. “Samen met Gorges Ocloo maak ik een voorstelling bij De Maan met live-orkest, ik ga Kommil Foo opnieuw regisseren en ook de Valse Teefjes. Naast zelf spelen, komen er nog andere dingen bij.”

“Best druk dus, maar ook tijd voor rust. Maar mij hoor je niet klagen hoor. Soms is het makkelijker om te weten wie je bent als je aan het werk bent.”

Van 28 september tot 8 oktober is Ineke Nijssen samen met Tom Vermeir, Johan Knuts en Hendrik Van Doorn te zien bij ons in Regent en regentes.

Gepubliceerd op 3 aug. '22  Deel op