dirk_pauwels_nil_novi_sub_sole_c_Phile_Deprez
28/02/2020

De tips van... Dirk Pauwels.

Op 27 en 28 maart hebben we Dirk Pauwels te gast met de parel NIL NOVI SUB SOLE. En passant tipt hij graag zelf enkele dingen die je niet mag missen. Van muziektheater over beeldende kunst en dans tot poëzie.

 

OPHELIA in een regie van Inne Goris (LOD)

“Inne Goris volg ik al van in het begin van haar meer dan boeiende carrière. In tegenstelling tot veel tijdgenotes beschikt ze over een  theatertaal die zich in alles onderscheidt van al het andere werk. Ze is een zoekende kunstenaar die volgens mijn menig veel te bescheiden is. In al haar werk is een vrouwelijk engagement voelbaar, soms expliciet, soms verweven. Het vormelijke en het inhoudelijke vloeit bij haar zo in elkaar dat het voor het publiek altijd een intense beleving is. Iets wat je van veel van wat vandaag gecreëerd wordt niet altijd kan zeggen.”

 

ROBERT&FRANK in B Part Waregem.

“Toen ze op, MAYDAY MAYDAY in het toenmalige Victoria de eerste aanzet toonden van wat dan een eindwerk moest worden, heb ik direct beslist iets te doen wat niet zo evident is, met name een eindwerk als professioneel  productiehuis te ondersteunen. Zij staken met kop en schouder boven alles uit. Allen al het feit dat ze zich aan elkaar verbonden en tot op de dag van vandaag een creërend duo zijn gebleven, is op zich als merkwaardig. Dat ze zich met hoge kwaliteit zowel in de omgeving van theater als beeldende kunst bewegen, maakt hen ook bijzonder. Wat je niet zo snel over jonge kunstenaars mag zeggen, geldt wel voor hen: op de lijst van kunstenaars waarmee ik de eer had te mogen samenwerken, zijn zij een van de weinigen die een aantal sublieme ‘meesterwerken’ hebben afgeleverd. De mate van originaliteit is groot. En en plus hebben ze een bijdrage geleverd aan NIL NOVI SUB SOLE. Wat zou dat zijn?”

 

PIANO WORKS DEBUSSY Danssolo van en door LISBETH GRUWEZ en CLAIRE CHEVALIER (piano) (van 14 tot 18 april in Vooruit).

“Lisbeth Gruwez gaat binnenkort in première met Piano Works Debussy. Wie van dans houdt en wie niet van dans houdt, moet naar alles gaan kijken wat de boeiendste danseres/choreografe uit haar lichaam schudt. Ze is in alles atypisch en adembenemend. En vooral er is zo gauw geen stijl of een genre op te leggen, behalve misschien de steeds weerkerende  unieke dynamisch/emotionele beleving waarmee ze ons naar de keel grijpt. Meer moet daar niet over gezegd worden behalve misschien dat ze een bijdrage heeft geleverd aan NIL NOVI SUB SOLE.”

 

MISSCHIEN MARIEKE van LIEVE BLANQUART (tekst) en GREET JACOBS (tekst/spel)

“Jaren geleden bedacht ik voor Theater aan Zee een concept waar ik aan een vijftigtal auteurs  en niet auteurs vroeg om een tekst te schrijven van ongeveer 5 minuten. Deze teksten werden voorgelezen door studenten theater bij iedere voorstelling vooraleer de mensen het theater en de locatie waar werd gespeeld binnen gingen. De tekst die fotografe/televisiemaker Lieve Blancquaert indiende, greep danig naar de keel. Het ging over een vrouw die haar kind afstond. Toen ik in 2019 curator was van TAZ heb ik aan Lieve gevraagd om een monoloog te schrijven. Geen vanzelfsprekende vraag aan iemand die nog niet echt geschreven heeft. Ik had haar voorgesteld om inspiratie op te doen in Oostende en in gesprek te gaan met vrouwen en moeders in een opvanghuis voor slachtoffer van fysische en psychisch geweld. Daarna heb ik haar aan de actrice Greet Jacobs voorgesteld wiens eindwerk ik heb begeleid. Op basis van een eerste versie van Lieve zijn ze aan de slag gegaan en is MISSCHIEN MARIEKE er gekomen. Het deed mij deugd dat ik dit mooi avontuur mocht coachen. En voilà.”

 

WANNEER IK SCHRIJF NAAR EEN ANDER SCHRIJF IK NAAR MIJZELF. Het geïllustreerde gedichtenboek van 10 dichters uit Villa Voorman.

“Sinds enkele jaren ben ik artistiek coördinator van Villa Voortman, een dagelijkse ontmoetingsplek voor mensen met een dubbeldiagnoseproblematiek. Na de spraakmakende voorstellingen UTOPIA en AVANTI  wordt op 21 maart  het prachtige gedichtenboek WANNEER IK SCHRIJF NAAR EEN ANDER SCHRIJF IK NAAR MIJZELF voorgesteld in Minard.

Uit honderden schrijfsels en gedichten selecteerde een externe ploeg auteurs, dramaturgen en specialisten 54 prachtige gedichten. 10 van onze beste fotografen hebben van elk van de 10 dichters een prachtig portret gemaakt. Het is dus zowel een lees- als een kijkboek geworden, prachtig uitgegeven door uitgeverij ZIGZAG uit Oostende. Deze bundel mag niet ontbreken in de bibliotheek van mensen die naast inhoudelijke kwaliteit ook eens de stem willen horen van medeburgers die overal uitgesloten worden. Alle info vind je op de website van Villa Voortman.”

Meer informatie nodig over deze productie of wil je tickets kopen?