Tom_Ternest_in_De_broers_Geboers
15/07/2019

De Zomer Van... Tom Ternest

Bij Tom Ternest staat deze zomer vooral in het teken van werken. Serieus doorwerken zelfs. “Maar aangezien mijn werk ook nog steeds mijn grootste passie is, kan ik me daar met gemak bij neerleggen”, klinkt het enthousiast. “In januari 2020 gaat de riem er even af. Samen met mijn lief plan ik dan een prachtige, lange reis. Maar nu dus eerst nog een half jaartje knallen, te beginnen met deze drukke zomer.”

 

Van de filmset...

“Op 17 juli staat mijn laatste draaidag voor de tragikomische reeks Albatros op het programma, een serie geschreven door Dominique Van Malder, Tom Dupont en Wannes Destoop. Wannes doet trouwens ook de regie. Albatros gaat over een afslankingskamp voor mensen met overgewicht, maar het zijn vooral de emotioneel overtollige kilo’s die ze meesleuren, die zorgen voor hilarische situaties en dieptragische confrontaties. Dat is ook zo bij mijn personage: de ex-obese bezieler van het kamp waar iedereen naar opkijkt, maar die zelf ook nog niet in het reine blijkt te zijn met zijn verleden. Als speler waren de opnames een feest. In alle opzichten trouwens, niet in het minst door de fantastische crew en heerlijke cast.”

 

... naar de Gentse Feesten. 

“En vanaf 19 juli komt de familie van De broers Geboers ook weer samen. Eerst op de Gentse Feesten en daarna op TaZ. Elke keer opnieuw blijft het spannend hoe de familie dat fantastische Sierens-stuk zal doorkomen. Spelen op het scherp van de snee, met hier en daar wat dansante frivoliteiten. Alweer een feest dus! Mijn kniebraces liggen alvast klaar en de tekst zit er ondertussen ingebakken.” 

Voor Tom Ternest is het tijdens de Gentse Feesten extra druk, want op de laatste 2 dagen (27 en 28 juli) speelt hij met zijn eigen West-Vlaamse theatermakery Het Eenzame Westen, na 5 jaar, nog eens hun eersteling. “We hernemen The Lonesome West van Oscarwinnaar Martin Mc Donagh. Maar niet zomaar. Samen met TG de LINK spelen we eigenlijk de volledige Leenane-trilogie. Zij hernemen hun Beautyqueen of Leenane. Samen vertellen we beknopt wat er in het tweede deel gebeurt terwijl het publiek geniet van een hapje en een drankje en dan spelen wij het finale deel. Welcome to fabulous Leenane wordt zo bijna een theatermarathon waar een heel dorp tot leven wordt gewekt. Alle info en tickets kan je vinden op de website van Het Eenzame Westen.

 

Avontuur met ZWINS

“Best wel een zotte onderneming, zo’n herneming na 5 jaar, voor slechts 2 unieke avonden in Arca”, moet Tom toegeven. “Vooral omdat we op 6 september al in première gaan met een nieuwe voorstelling: ZWINS. Voor het eerst wagen we ons met Het Eenzame Westen aan een eigen geschreven tekst, gebaseerd op een 12-tal diepte-interviews met varkensboerinnen uit de regio Zwevegem. ZWINS wordt een tragikomische voorstelling waarin we spelen in een specifiek West-Vlaams dialect en zo ook het orale erfgoed van een verdwijnende taal alle eer willen aandoen. In het stuk maak je kennis met op het eerste zicht totaal verschillende zussen die geconfronteerd worden met een grote doorlichting van het varkensbedrijf én met de vraag wat de toekomst voor de sector en dus ook voor hen nog kan worden… Ik regisseer Janne Desmet en Lien De Graeve, de 2 zussen, die worden omringd door een tiental enthousiaste straffe amateurs uit de regio. Het volledige project is een coproductie met de gemeente Zwevegem. Eerst spelen we 3 weken buiten, op een prachtige beschermde vierkantshoeve Ten Roode Duifhuize. Het is heerlijk om voor alle facetten van zo’n productie enthousiastelingen uit de gemeente te kunnen betrekken en het gevoel te krijgen dat je én deel uitmaakt én meehelpt een gemeenschap of zelfs familie te verbinden. Of klink ik nu alweer te melodramatisch als een West-Vlaamse paster? ’t Is pure goesting en geestdrift die spreekt hoor… Na de locatievoorstellingen gaan we natuurlijk ook op tournee met de zaalversie. Speellijst en info vind je op onze website

“Tussen alle werkzaamheden door probeer ik uiteraard ook hier en daar een serieus te ontspannen. Maar serieus hé!”, lacht Tom Ternest. “Naast het gaan kijken naar voorstellingen van vrienden-collega’s of nieuwe jonge makers op de vele zomerfestivals zit voor mij de echte ontspanning vooral in het opzoeken van vrienden en familie. Ik heb al een heerlijk huwelijksfeest achter de rug van een prachtig koppel, waar mijn lief en ik eindelijk nog eens tot ’s morgensvroeg samen op de dansvloer hebben gestaan. Of de jaarlijkse ‘peterdag’ met mijn petekind Jule was ook weer zo fantastisch en ontspannend. Ik probeer genoeg momentjes in te plannen waarin ik op off-modus kan gaan en mezelf weer kan opladen door bij mijn lief, vrienden en familie te zijn en het vooral niet te veel over mijn werk te hebben. Of ik probeer dat dan toch.”

 

Op naar een afwisselend seizoen

Over volgend seizoen hoeft Tom niet lang na te denken. “Een hele maand op reis dus in januari! Maar eerst kom ik begin november nog in de Expeditie langs tijdens de tournee van Hybris van het Nieuwstedelijk. In Hybris mag ik aan de zijde van de straffe Inge Paulussen een emotioneel gevecht aangaan in een gesloten glazen box, begeleid door 2 topmuzikanten. Een confrontatie tussen een chirurge op de rand van een burn-out en een slachtoffer van een serieuze medische fout, die na 20 jaar willens nillens in datzelfde ziekenhuis terechtkomt... Niks tragikomisch maar er vol ingaan, ook heerlijk. En in het voorjaar mogen De broers Geboers weer op tournee, speel ik nog ‘Mariken’ (een muziektheatervoorstelling voor jongeren van theatercompagnie De Kroon) en start ik met een grootschalig participatieproject op locatie in opdracht van cultuurkapel De Schaduw en cultuurcentrum De Spil, gebaseerd op Animal Farm van Georges Orwell. Alweer een heerlijk afwisselend seizoen dus…”

Meer informatie nodig over deze productie of wil je tickets kopen?