zomer_van_marijke_pinoy
10/07/2019

De Zomer Van... Marijke Pinoy

"De zomer is voor vooral een periode om even stil te staan”, geeft Marijke Pinoy toe. Hoewel dat in haar geval relatief is, met o.a. 8 voorstellingen van De broers Geboers, een trouwfeest, Theater Aan Zee en opnames voor een kortfilm op het programma.

“Rond 10 augustus word ik voor de vierde keer grootmoeder. Ik ben dan standby om bij te springen, want mijn zoon Arend zit op dat moment in Nederland te coachen. Gelukkig hebben we een grote familie waar iedereen bijspringt voor mekaar.”

 

Tijd om stil te staan en te lezen

“Vanaf september zit ik in Parijs voor ‘Orestes in Mosul’ van Milo Rau. Ik ben ook tijdens het jaar al zoveel onderweg dat het in de zomer leuk is om banale dingen te doen”, vindt Marijke. “Poetsen en opruimen helpen ook om het hoofd vrij te maken. En wat is er schoner dan een witte was die hangt te wapperen aan de wasdraad?“

“Zwemmen met mijn kleinzoon misschien, in de vijver achter mijn huis. Of in Oostende, tijdens Theater aan Zee. Daar maak ik ook graag tijd vrij om naar de stukken van jonge makers te gaan kijken. Heel belangrijk vind ik dat.”

“Tijdens de zomer heb ik ook tijd om te lezen. Doorheen het jaar lees ik altijd in functie van theater, maar de komende weken is er ook ruimte voor andere dingen. Ik lees een paar boeken door mekaar, maar nu ben ik bezig in ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Een echte aanrader omdat hij boeiende thema’s aankaart en de link legt met oude verhalen.”

 

Een hart voor vluchtelingen

“De zomer is ook tijd maken voor mensen die je tijdens het jaar niet veel ziet. We maken in deze jachtige tijdens veel te weinig tijd voor een goed gesprek”, vindt Marijke Pinoy. “En net dat is nodig om mekaar te leren kennen en om angsten weg te nemen. Tijdens de Gentse Feesten kun je van 20 tot 28 juli terecht bij Hart Voor Vluchtelingen, een organisatie waar ik meter van ben, om vluchtelingen te ontmoeten en te ontdekken waar zij mee bezig zijn. Ze zitten in de Olijfboom, Forelstraat 37. En dat is op amper 1 km van St Jacobs, dus ideaal om het feestgewoel even achter je te laten. En er te genieten van een milkshake of een fruitsaté."

“En er staat ook een trouwfeest op het programma: Cédric Eeckhout trouwt met zijn Italiaans lief. Dus na de voorstelling ga ik nog even feesten rond Brussel.”

 

Staycation

“Onlangs hoorde ik op de radio iemand vertellen dat hij en zijn vriendin besloten hadden om niet meer op reis te gaan. Ik herkende me daar helemaal in”, geeft Marijke toe. “Ik was zoveel onderweg dat ik een vakantiegevoel kreeg als ik de kinderen met de fiets naar school kon brengen en onderweg samen met hen een liedje over een koe kon zingen. Even stilstaan bij de gewone dingen kan zo’n deugd doen.”

“Tijdens de laatste week van augustus speel ik mee in een kortfilm van een masterstudent aan het RITCS. Een supertof project in Kuurne. We gaan er filmen in een sociale woonwijk en via crowdfunding betrekt hij de buurtbewoners er echt bij. Heerlijk om zien hoe jonge makers samenwerking met de buurt echt opzoeken. “

“Wat ik deze zomer jammer genoeg ga missen, is de première van Sinner, de tweede langspeler van Emilie Verhamme. De film gaat op 10 september in première op het filmfestival van Oostende en ik speel aan de zijde van Maaike Cafmeyer en Dimitri Verhulst. Zelf zit ik op dat moment in Frankrijk, dus ik ga moeten passen.”

Check hieronder vast de trailer van Sinner.

Marijke Pinoy is te zien op de Gentse Feesten in De broers Geboers, van 19 tot 23 juli in De Centrale. De voorstellingen van De broers Geboers op Theater Aan Zee zijn allemaal uitverkocht. 

 

Meer informatie nodig over deze productie of wil je tickets kopen?