greet_verstraete_zingarate
15/06/2017

De eerste keer van... Greet Verstraete

Greet Verstraete speelt in Zingarate voor het eerst bij Compagnie Cecilia. Reden genoeg om even nader kennis te maken met haar. We peilden naar haar eerste keer.

 

… de eerste keer dat Arne je aan het werk zag?

Dat was toen ik in 2008 bij Het Toneelhuis meespeelde in De Geruchten, het stuk van Hugo Claus. Hugo Claus was toen nog naar de première komen kijken, maar hij overleed toen we aan de reeks bezig waren. Op de dag van zijn overlijden speelden we: een héél mooie voorstelling was dat toen.

Ik kende Arne van zijn stukken. Bij elk voorstelling van hem besefte ik: de enige code die er is, is dat er geen code is en alles wat rationeel is, telt niet. Dat is bij mij blijven plakken, want het was helemaal anders dan wat ik kende. Arne heeft voor mij een moedige manier van theater maken. Je kan het eenvoudigweg niet met je hoofd doen. Ontroerend en dapper schieten me dan te binnen. Zijn insteek is heel eerlijk.Op de set van Belgica porde Tom me om te gaan praten met hem. Toen ik dan een workshop van Arne volgde, merkte ik dat mijn gevoelens klopten: hij werkt zeer intuïtief en dat bevalt me prima. Met deze bende werken, voelt eigenlijk heel vertrouwd aan.

 

… de eerste keer op de planken

Ik kom uit een klein dorp in West-Vlaanderen en daar zong ik in het kerkkoor. Een keer per jaar was er ook een musical. Ik weet nog dat ik als zesjarige een blauw kleed met gele sterren droeg en met een kaars in de hand helemaal fonetisch ‘Heal the world’ moest zingen.

 

… de eerste keer op school

Ik haatte school. Al vanaf dag 1 voelde het aan als een gevangenis. Wanneer ik nu langs een school fiets en ik hoor de schoolbel is dat voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Dan weet ik: dit is niet meer voor mij.

 

… de eerste keer op sociale media

Ergens eind april van dit jaar (lacht).

 

… de eerste keer naar de film

Naar Titanic. Of nee, Le 8ème Jour. Er was geen cinema in ons dorp, laat staan dat we daarvoor naar de stad reden.

 

… de eerste keer naar theater

Dat moet een verplichte schoolvoorstelling zijn geweest. Heel spannend. Vooral toen de lichten uitgingen, want toen konden we met dingen gooien (lacht).

 

Benieuwd of Greet tijdens Zingarate met dingen gaat gooien? Kom zelf gerust kijken.

 

 

Meer informatie nodig over deze productie of wil je tickets kopen?